Aedes de VenustasAlberto MorillasRecenzija

Afrička lepota

Aedes de Venustas je malo poznat niche brend koji je od skora dostupan i u Srbiji. U suštini radi se o niche parfimeriji u New York-u koja je godinama unazad radila isključivo niche parfeme i u tome su bili dosledni do kraja. Tačnije, oni su poštavili sve one teorije o tome šta je niche, a šta parfemi rađeni isključivo za tržište. Njihovom zaslugom, mnogi niche brendovi su popularizovani u SAD. A onda su se logično odlučili za korak dalje – da naprave svoju kolekciju parfema. Na žalost, cena im nije tako niska, ali se radi o jako lepim izdanjima, i prezentaciono a i po pitanju kvaliteta samih mirisnih kompozicija. Naravno, dobitna kombinacija je što su unajmili stare vukove parfemske umetnosti. U ovom slučaju to je Alberto Morillas.

Osnovni podaci

Godina: 2016

Parfimer: Alberto Morillas

Note parfema:

Gornje note: Bergamot, lavanda

Srednje note: Kleka, ljubičica

Bazne note: Ebanovina (afričko crno drvo), labdanum, vetiver, beli čaj, mošus

Grupa: Balzamični drveni

Pakovanje

Nekad ne znam šta više da hvalim, mala i kompaktna kvalitetna pakovanja, ili parada kiča kao kod nekih italijanskih parfema. Ovde je reč o malenoj kompaktnoj prezentaciji, sve upakovano kako treba, i sve na mestu.

Kutija od crnog pliša (ipak je u pitanju crni kontinent, iako će mnogi reći da je zemlja tamo najcrvenija), za zlatnim postoljem i zlatnom pločicom na kojoj je ime kuće i parfema. Jedina je zamerka što je ime parfema na njihovim pakovanjima sitno i italic fontom. Nekako sve ostalo je istaknutije od samog imena parfema.

Bočice maestralne. Cela linija je univerzalna, samo boje su različite. Ova je tamno ljubičasta, i lepo se vidi ta boja tek sa pozadinskim osvetljenjem. Čep se ne skida, već je deo maestralnog mehanizma koji se podiže i spušta.

Sprejer odličan.

Dakle, sa gledišta prezentacije, meni je ovo čista desetka.

Miris

Ovo je ono što nas uglavnom sve najviše zanima. I odmah moram reći, radi se o odličnom parfemu, jako nosivom, lepom, elegantnom, projektivnom kako i koliko treba.

U otvaranju se najviše osete ljubičica i lavanda. Divan miks pomalo suprotnih nota koje jedna od druge izvlače ono najbolje. Nit je lavanda slatka i nit ubija moljce, nit je ljubičica ledena i hladna, lepo. Bergamota pak ima u malim tragovima, nešto poput onog natpisa na hrani – može sadržati tragove, …. E tako je ovde, gotovo i da nema bergamota.

Ali, lepota je ono što dolazi već nakon pet minuta a to je meni jedna od omiljenih nota, a verovatno i većini vas – kleka. O kako samo osvežavajuće deluje, bukvalno tera da parfem isparava sa kože i projektuje svoj alkoholni efekat naširoko.

Petnaest minuta kasnije, osećaju se drvene note sve više, kao i blaga oštrina vetivera. I ako dame mislite da je ovo muški parfem jer je vetiver tu, varate se. Kombinacija je tako dobra da je vetiveru skinuta oštrica slatkoćom i aromatičnošću lavande, labdanuma dok u pozadini kleke ima i dalje. Jako prijatan miks, izuzetno kvalitetan, umereno sladak, umereno svež, čajasto nežan, a itekako prefinjen.

Kako vreme odmiče, labdanum iz baznih nota daje sve više i više amberast ton kompoziciji

Nije ovo wow parfem koji vas nokautira iz prve, već vas tera da ga iznova upoznajete i volite. Još jedno remek delo Alberta Morillasa.

Prilike za nošenje

Leto nije njegovo vreme, jer ipak ima tu dosta slasti pa se plašim da se ne bi baš najlepše razvijao. Jesen, zima, rano proleće, odličan izbor. Ovo je odličan parfem za poslovne prilike, sastanke, kada treba da se predstavite elegantno, ali ne napadno. Možda za nijansu više ženstven, ali bez problema prolazi i kod muškaraca.

Performanse

Ovo je čudna zverka. Nekada mislim da je slab i neprojektivan, a onda me iznenadi i osetim ga i na metar. Trajanje je do nekih 8h, što je odlično za jedan standardan poslovni dan. Projekcija dosta dobra prvih par sati.

 

Оставите одговор