CartierMathilde LaurentRecenzijaCartier Le Panthere

Za opasne i samouverene mačke (kuguarke?) 🙂

U naletu slatkih i preslatkih pregorelih vodica kojim dominira kuća Lancome sa hiljadu varijanti La Vie est Belle, pomalo neočekivano je Cartier izbacio jedan ženski parfem koji možda miriše i malo retro, ali svakako moderno i izuzetno ženstveno. Šipr miris kojim dominira belo cveće, sa mošusom i navodnom mahovinom prilično je iznenađenje za današnje prilike. No, parfimerka je uspela da klasičan miris približi današnjoj omladini i da im pokaže da se može mirisati i drugačije.

Kažu da su panteri jedini rod mačaka sposoban da riče (lav, tigar, jaguar, leopard). Da li ovaj parfem riče, videćemo uskoro 🙂

Osnovni detalji

Godina: 2014

Parfimerka: Mathilde Laurent

Note parfema:

Gornje note: Rabarbara, jagoda, suvo voće, bergamot, anis

Srednje note: Gardenija, neroli, kruška, ruža, ylang-ylang

Donje note: Mošus, mahovina, pačuli, koža

Pakovanje i boca

Cartier Le PantherePo ko zna koji put da ponovim, pakovanje standardno dizajnersko, bez nekih velikih očekivanja.

Ono što je lepši deo ove priče je boca. Zaista lepo urađena, u staklu izlivena glava opasne mačke 🙂 Zaista lepa, ‘handy’ bočica. Ovde nema čepa, ali inicijalno stoji blokada od plastike koja onemogućava da se sprejer greškom stisne.

Sprejer baca više nego dovoljnu količinu tečnosti.

Miris

Cartier Le PanthereParfimerka Mathilde Laurent je ipak ‘školovala’ u Guerlainu kod starog vuka Jean-Paul Geurlain-a, pa se ovde mogu videti neke crtice Guerlain škole parfimerstva – jako, kompleksno, opojno, slojevito, hrabro. Već pri vađenju boce iz kutije parfem od svoje jačine bije iz kutije i oseća se i imate uvid u to šta da očekujete.

Otvaranje je blago sintetično i jako oštro, ali srećom to traje kratko. Inicijalno mi deluje kao malo veštački udar mirisa jagode i jabuke, i sve to sa rabarbarom koja bi trebalo da da slatko-kiselkast osećaj. U pozadini ima i malo anisa, ali jako fino doziran da se jedva oseti. Ništa wow, ali ok, prijatno i pomalo napadno. Ali, mačka je to 🙂 Dakle, riče itekako i daje do znanja da je napad krenuo 🙂

Pet minuta kasnije, i kreće konačno da se razvija mnogo prirodniji miris. Gardenija, rabarbara, a na mojoj koži i ona oštra ruža-pačuli nota koja dominira u portretu jedne dame od Frederic Malle-a (Portrait of a Lady). No, dozirala je parfimerka sve kako treba, pa je ipak gardenija ta koja dominira i priguši ružu i pačuli i vrati ih na svoje mesto. Ono što moram da primetim, ovo je tako ženstven miris da jednostavno nemam reči. Za mene definicija ženskog mirisa. Ono što me malo muči je da ipak miriše možda preozbiljno i preklasično, tako da današnje dame moraju biti baš samouverene da ovo iznesu. Ali, možda samo grešim. Svakako, gardenija je učinila da se mačka pripitomi, kao da je zgrabila plen?

Cartier Le PanthereBilo kako bilo, nakon nekih pola sata se parfem ‘smiri’. Ne u smislu projekcije, već bude malo više mazan. Gubi na oštrini, što je čudno s obzirom na bazu kojom dominiraju klasične jake note, ali možda je u tome trik. Očigledno je parfimerka oslabila bazu jer da je baza jača, ovo bi bio klasičan chypre iz 70ih i ranih 80ih godina, a onda bi dobili ‘kompliment’ da mirišete kao baba. Od baznih nota najviše mogu da osetim mošus koji daje kompoziciji senzualnost i čistoću. I ako ste očekivali da će mačka da rastrgne svoj plen –  NE!!! Pripitomila se, uživa i mazi se sa svojim plenom 🙂 Ali mačka je to, životinjska ćud se teško menja, pa lako može ponovo da pređe u napad ako nije po njenom 🙂 Momci, oprez 🙂

Komplimenti

Uf, ja bih izdelio 1001 kompliment dnevno za ovaj parfem, samo da ga osetim češće… u prolazu… u liftu 🙂 Zaista, parfem je generalno pomalo ozbiljan, pomalo retro, pomalo sve, ali je jako jako ženstven i senzualan i možda mi je asocijacija na dame u 40im koje su dosta toga prošle i znaju šta žele. Ovo je svakako definicija neoklasičnog ženskog parfema i mora se probati.

Performanse

Deluje da je parfem prilično jak, projektivan i trajan. Bar u mom testiranju sam ga osetio satima i to sa metar. Zaista jako, ali i za očekivati ako se uzme ime parfema u obzir.

Prilike za nošenje

Verujem da je ovo ipak parfem za kancelariju i ozbiljan outfit, ali mora biti umereno doziran. Isto tako, mislim da je više za ozbiljnije dame, mada i mlađe mogu da posegnu za njim, ali pod uslovom da im ne fali samopouzdanja. Više aplikacija bi za mene značilo samo jedno – dama ima ozbiljne namere i ima plan kako da osvoji svog muškarca.

Оставите одговор