Osnovni detalji

Godina: 2014

Parfimer: Jacques Polge

Note parfema:

Gornje note: Bergamot, limun, grejp, vetiver, ružičasti biber, vodene note
Srednje note: Grejp, kedar, labdanum, nana, muskatni orah, đumbir, jasmin
Bazne note: tamjan, đumbir, sandalovina, ambra

Kategorija: Drveni aromatični

Promo:

‘Neočekivano i nesumnjivo hrabar. Svež, čist i duboko senzualan, drveni, aromatični miris otkriva duh čoveka koji određuje svoju sopstvenu sudbinu nezavisnošću i odlučnošću – čovek koji se protivi konvenciji.’

 

Fragrantica link – https://www.fragrantica.com/perfume/Chanel/Bleu-de-Chanel-Eau-de-Parfum-25967.html

PunMiris link – https://www.punmiris.com/parfem/Chanel/Bleu-de-Chanel-Eau-de-Parfum-25967.html

 

Pakovanje i boca

Pakovanje je standardno Chanel. Obična kutija u kojoj se nalazi lepo oblikovana, minimalistička boca. Šta više, Bleu linija je prva kod koje je Chanel stavio magnetni čep, pa je tako celi doživljaj digao na jedan viši nivo za dizajner klasu. Boca je tamno, indigo plava i providna.

Miris

U pitanju je EDP izdanje Chanel Bleu parfema. I odmah da se ogradim, u pitanju je review verzije iz 2017. godine. Nekako mi je u sećanju mnogi slađi parfem kada sam ga probao i nosio par puta pre 3 godine kada se pojavio. I još jedna napomena – pre 2-3 godine, kada je sin Olivier Polge nasledio oca Jacques Polge kao glavnog parfimera u kući Chanel, krenula je masovna standardizacija Chanel parfema, tako da sada imaju standardno EDP, EDT i EDC obeležja. Dakle, sve što je nekada bilo Concetree ili Eau Extreme, sada je EDP. U ekskluzivnoj kolekciji, prošle godine su svi EDT zamenjeni sa EDP verzijama. Da li ima promena u samim mirisima, ne znam, ne mogu da tvrdim. Ja mislim da ima varijacija ali da je sve i dalje tu.

Šta je Bleu? Bleu je zapravo prvi novi miris za muškarce koje je Chanel izdao posle mnogo godina. Pre toga, uglavnom su izlazili flankeri Allure linije koja je zaista odlična i bez premca jedna od boljih. Zaista je Chanelu trebalo puno vremena da izbaci novi parfem. Ali to i ne čudi. Jednostavno, Chanel je kuća koja retko izbacuje nove mirise, a trudi se da ih još ređe povlači sa tržišta. Zato, za očekivati je da svaki njihov parfem bude izuzetno univerzalan. Odnosno, kako bi to Brega rekao, i za svadbe i za sahrane. Takav je i ovaj miris, bukvalno orkestar za svadbe i sahrane.

Kada je izašao posle toliko čekanja, iskreni ljubitelji parfema su bili izuzetno razočarani. Internet je bio pun pljuvačine na račun ovog parfema, ali… Ali, desilo se ono što se desilo mnogo puta. Uz jaku marketinšku kampanju, parfem je izbio na listu najboljih i najprodavanijih u parfimerijama. Naravno, reč je o prvoj verziji koja se pojavila 2010. godine, a to je EDT. Konačno, tu je i sud žena, a one nekako vole ovaj parfem na mušarkcu. Komplimenti su svakako tu.

A kako zaista miriše. Pa miriše nekako jednostavno, a opet valjda je to definicija muškog parfema u suštini? Nakon nanošenja parfema, prvo što se oseti je veliki udar svežine. Ima tu raznih citrusa, i bergamota, i limuna, i grejpa, i bibera. Sve sveže. Ali tu je i ta nota slane morske vode koja će se posle čak i pojačati i vršiti dominaciju do kraja trajanja ovog parfema.

Svežina. Ona je tu i u srednjim notama. Nana,  grejp i đumbir. A tu je i mala doza začina, i kedrovina da celoj kompozicji da dozu muškosti.

Konačno, tu je i tamjan za koji bi se reklo nekako da se ne uklapa među sveže note. Međutim, tako je lepo ukombinovan, čineći ovaj parfem jako univerzalnim – i za leto, i za jesen, i za proleće, i za zimu, i za svadbe i za sahrane. Ali, šta je sa ambrom? Kao što sam rekao, pre 3 godine, meni je EDP verzija bila nedvosmisleno slađa i nekako više za hladnije dane, dok je EDT bila više za toplije dane. Ja ambru slabo detektujem uovoj verziji EDP. Deluje kao da su je prigušili novom verzijom EDP izdanja. Postavlja se pitanje čemu onda potreba za skupljim EDP izdanjem? Ova misterija svakako mora biti rešena međusobnim poređenjem EDT i EDP verzije.

U suštini, Chanel je sa Bleu pogodio savremenog muškarca, muškarca koji želi da bude čist i sređen, i da ima jedan parfem koji će ga koristiti u svim prilikama.

 

Performanse

Performanse su standardne za današnja Chanel izdanja. Traje parfem sigurno i do 8h. Ili jedno prosečno radno vreme. Projekcija je umerena, sa prvih sat-dva na dohvat ruke, a onda se primiri blizu kože i verno prati nosioca u svim dnevnim prilikama.

 

Prilike za nošenje

Bleu EDP je za sve prilike, i za poslovne i za opuštene, za odelo i za majicu. Parfem jednostavno odiše nekom čistoćom, kao da je u pitanju solidan dezodorans, a ne parfem. Vidim ga kao parfem koji stoji pored ulaznih vrata, za koji se hvatate svaki dan nakon obuvanja i izlaska iz kuće. Jednostavno, to mu je namena. I tako će i biti do daljnjeg, ali je svakako Dior sa svojim Sauvagem preuzeo to mesto.

 

Komplimenti

Iz nekog čudnog razloga, ovaj parfem proizvodi solidne reakcije, pogotovo kod dama, pa čak i kod prodavačica. Često ćete čuti da govore kako je to odličan lep miris. Po meni, to nije neka vrhunska kreacija, ali svakako se damama sviđa i po pitanju komplimenata, zauzima visoki srednji nivo. Daleko je i dalje od nekih ostalih ‘compliment monster-a’ kao što su Mancera Cedrat Boisee i pojedini Amouage parfemi, ali ne kaska puno za njima.

 

Mane

Za jednog dizajnera, cena je viša. Ali, s obzirom na uzdahe i komplimente, i na to da je jedan od najuniverzalnijih mirisa, cena je svakako opravdana.

1 Comment

Оставите одговор