CliniqueRecenzija

Kad su žene mirisale jako…

… ali ne samo slatko jako, nego jako, kompleksno, otmeno, pa čak i vrlo hrabro. Teško je kada treba opisati parfem koji je tako popularan i tako slavan i kada nema ozbiljnijeg ženskog parfemoljupca koji ga bar jednom u životu nije nosio. Doduše, današnje mlađe devojke ovako nešto bi rado preskočile, a zajedno sa momcima bi rekle možda i da je ovo macho muški miris. No, ovo je parfem iz vremena kada je mahovina žarila i palila parfemskim svetom. Vreme kada ni muškarci ni žene nisu bili seka perse i žalili se da dobijaju alergijske reakcije od parfema (da, ‘mahovina’ je Kevin Spejsi parfemskog trilera ‘The usual suspects’). Kada smo došli mi tzv milenijalci i krenuli da kukamo i žalimo se, stvar se otrgla kontroli, a svemoćna EU je pod uticajem IFRA praktično zabranila ‘mahovinu’ (suštinski, reč je o lišaju, ali nekako se ti termini u svetu parfema mešaju i mahovina se odomaćila kao naziv).

Dakle, danas pričamo o Clinique Aromatics Elixir, prvom parfemu ove kuće koji se pojavio davne 1971. godine.

Osnovni detalji

Godina: 1971

Parfimer: Bernard Chant

Note parfema:

Gornje note: Adelhidi, biber, kamilica, muškatna žalfija, verbena, bergamot, palisander, geranijum

Srednje note: Karanfil, jasmin, neroli, tuberoza, koren irisa, ylang-ylang, ruža

Donje note: Sandalovina, pačuli, mošus, mahovina, vetiver, tamjan

Boca i pakovanje

Na žalost, ovaj parfem posedujem u tester varijanti, tako da oficijelno pakovanje nemam, već samo bocu sa čepom. Dakle, samo o boci mogu da pričam 🙂 A boca je definicija ženskog parfema za torbu. Moja boca je baš ‘handy’, uzana, od peskiranog stakla, sa čepom zlatne boje.

Miris

Mašala, koliko nota. Klasična priča za ta neka davna vremena kada parfemi nisu izlazili na nedeljnom nivou, već jedan u par godina, pa je moralo da se impresionira.

Već po skidanju čepa može se osetiti parfem kako bije iz boce, i to kakav parfem? Pa ja bih rekao, parfem moje majke jer ona je koristila ovaj parfem nekada davno.

Ovo je primer oni karakternih, gustih ženskih parfema, kada žena miriše ženstveno na 100 metara 🙂

Otvara se parfem sa dosta aldehida, što je bilo tada osnova manje više svakog ženskog parfema. Aldehidi su ti koji daju tu prozračnost, svežinu i čistoću. Kada se pretera, ume da se oseća kao običan prašak za veš 🙂 Ovde to nije slučaj, mada ima jako puno aldehida. Ono što jasno osetim je slatkoća kamilice, kao i blaga svežina bergamota i reskost geranijuma koji doprinosi sapunastom osećaju. Ostale note su tu negde, deluju iz drugog plana. Ne znam zašto, ali me ovaj  uvod nekako asocira na miris mamine braon ženske torbe koju je nosila godinama, no dobro, moguće da je torba upila miris razne šminke i parfema.

Nakon nekih 10 minuta od otvaranja, krenu da se javljaju srednje note. Na žalost, od srednjih nota ja mogu da prepoznam samo karanfil, ružu i ylang-ylang (ko bi znao inače kako miriše ova biljka za koju mi i nemamo neko normalno ime, ali srećom imam ulje za masiranje od te biljke pa igrom slučaju znam). Ja bih rekao da u ovom periodu caruju aldehidi, kamilica i karanfil, bar na mojoj koži.Ovo je možda i najženstvenija faza parfema. Odaje utisak moćne ozbiljne gospođe koja je prošla kroz život bez i malo straha.

Ono što je čudno, a možda i nije jer je u pitanju primerak stare škole, srednja faza traje jako dugo. Kod mene možda čak i sad vremena. Bazne note, iliti kako neki vole da kažu dry-down kreće nakon više od sat vremena. Tada izbijaju pačuli, mahovina, tamjan, sandolovina. Jako gusta i teška baza. Ova baza gura parfem u unisex kategoriju po nekim današnjim standardima (ili bar po onome kako ja to doživljavam). Čak lako podseti na neke stare klasične muške after shave losione. Ali zapravo, parfem u ovom delu dosta podseti na muški Aramis 900. Čudno, zar ne? To je onaj primer kada vam znalci natrljaju nas – parfemi ne poznaju pol. Dakle, momci, ako preživite sat-dva u štiklama, možete uživati u jednom pravom macho efektu koji nema ni i u naznakama kod današnjih muških parfema.

Performanse

Parfem traje ludački na mojoj koži. Čak i ove današnje verzije koje su malo drugačije, isijavaju bukvalno. U kućnoj probi, potraje parfem ceo dan.

Komplimenti i prilike za nošenje

Ovo je ipak ženski parfem, oficijelno, i osim što ga imam u kolekciji radi referenci i školovanja mog velikog nosa, nisam ga nosio i ne mogu da govorim o ovoj kategoriji. Rećiću samo da smo pre 2-3 godine pri povratku sa Rodosa, moja lepša polovina i ja probali ovaj parfem na aerodromu ovog lepog grčkog ostrva, i ona je bila šokirana i zgrožena ovim parfemom. Rekla je da bukvalno smrdi, ali jednostavno, nije navikla na tzv ‘powerhouse’ parfeme iz 70ih i 80ih.

Iz tog razloga, mlađe dame bih savetovao da bar probaju ovaj parfem, kako bi se upoznali sa istorijom, jer istorija se mora znati. Iskusnije dame već znaju šta im je činiti 🙂

Ovo je svakako parfem za hladniji period godine. Leti ovako nešto guši, mada od jačine, ume da guši i u zatvorenom prostoru.

Оставите одговор