Top ListeGentleman

10 najboljih muških parfema po Luca Turinu

Znate li uopšte ko je Luca Turin? Biofizičar, pisac i kolekcionar parfema. Izdao je nekoliko knjiga na temu parfema, od kojih je možda najpoznatija ‘Perfumes: The A-Z Guidekoju je napisao zajedno sa Tania SanchezDa se razumemo, i ovo je kao i svaka lista, vrlo subjektivna. Neki od njih mogu da vam se sviđaju, neki ne. Možda vam se ni jedan ne sviđa, a možda vam se svi sviđaju. A evo i liste.

 

Azzaro pour Homme Azzaro za muškarceAzzaro – Azzaro Pour Homme

Najbolji miks anisa i lavande. Možda najpoznatiji miris koji pripada grupi aromatični fougere. Kada bih ukratko morao da opišem miris, to bi bilo – najklasičniji i nezamenljivi miris after shave-a.

 

Beyond Paradise For Men Estée Lauder za muškarceEstée Lauder – Beyond Paradise For Men

Referentni zeleni drveni miris. Dosta lišća, začina i mediteranskih biljaka. Zanimljiv miks koji ima polarizujući efekat, ili ga vole ili ga mrze 🙂

 

Cool Water Davidoff za muškarceDavidoff – Cool Water

Jedan klasik sa kraja 80ih, jeftinija zamena za Creed – Green Irish Tweed. Jedan od parfema koji je najavio poplavu vodenih mirisa 90ih. Danas reformulisan i bleda slika originala.

 

Derby Guerlain za muškarceGuerlain – Derby

Koža, začini, breza. Izuzetna aroma dima, i pravi retro miris. Nekada bio jako dostupan, danas ga Guerlain nudi isključivo u ekskluzivnoj muškoj kolekciji po paprenoj ceni. Na žalost, mnogima se može učiniti preozbiljnim pa će ga zato lako preskočiti.

 

Eau de Guerlain Guerlain za žene i muškarceGuerlain – Eau de Guerlain

Referentni citrusni parfem. Puno citrusa i svežih zelenih biljki poput nane i bosiljka. Odlična, ali pomalo retro opcija za vrele letnje dane. Ipak je Luca čovek već u godinama i logično je da će na njegovoj listi biti dosta starijih i klasičnih parfema, ali to ne znači da su ti parfem loši. Daleko od toga. To su izuzetni parfemi, ali jednostavno mlađe generacije neće znati da cene ovakve velikane.

Habit Rouge Eau de Toilette Guerlain za muškarceGuerlain – Habit rouge

Primer prašnjave muške ruže sa dosta citrusa. Kažu da je ovo muška verzija Shalimara. Danas dosta reformulisan i daleko je od kvaliteta koji je nekada posedovao. Modernija verzija je Habit Rouge Dress Code i tu verziju bez problema mogu da preporučim i mlađima koji se plaše da probaju ovakav klasik.

New York Nicolai Parfumeur Createur za muškarceParfums de Nicolai – New York

Po Luki, ovo je narandžasta ambra. Jedan klasik, sa retro vibrom. Zajedno sa Creed Bois de Portugal izuzetno popularan kod glumaca i japija sa Volstrita. Citrusi, lavanda, malo kože i začina. Danas vam se može učiniti da je malo zastareo, ali po meni je ovo odličan parfem za 40+. Ako vam je jačina ovog parfema slaba, rođaka Guerlain porodice koja je vlasnik i glavni parfimer ove kuće, Patricia de Nicolai se potrudila da napravi i jaču Intense verziju.

 

Ormonde Man Ormonde Jayne za muškarceOrmonde Jayne – Ormonde Man

Aromatični drveni parfem sa dosta zelenih nota i naravno obiljem ISO E SUPER, što je odlika parfimera Geza Schoen. Svakako elegantan parfem za kancelariju i svečane prilike. Ovo je primer savremenog ozbiljnog muškog mirisa. S tim na umu, ja bih ga možda i uporedio sa Hermes Terre d’Hermes iako naravno nisu isti.

 

Pour Monsieur Chanel za muškarceChanel – Pour Monsieur

Muški chypre, ali danas dosta oslabljen i slabih performansi. Miris ozbiljnih muškaraca, danas ga uglavnom koriste stariji ljudi, mada ima i mlađih hrabrih koji ovo mogu da iznesu. Parfem nastao davne 1955. godine i još uvek dostupan u svim parfimerijama. To je Chanel.

 

Timbuktu L`Artisan Parfumeur za žene i muškarceL’Artisian – Timbuktu

Dimasti parfem na drvenoj bazi. Izuzetno oštar parfem, još jedno remek delo maestralnog parfimera Bertrand Duchaafour. Prirodno, s obzirom na oštrinu parfema, mora da nosi ime afričkog grada Timbuktu.

 

 

 

Оставите одговор