SpecijalTop ListeTop Note Show by Vlaxi

Pravljenje Top liste u bilo kojem hobiju je vrlo nezahvalan posao, ponekad zahteva posebnu pripremu, pažljiv odabir i selekciju, međutim ovo je za mene najlakši post ikad, zato što će se na ovoj listi naći parfemi koji su od prvoga udaha uzdrmali moje olfaktivne receptore i koji su dugo godina moji omiljeni parfemi. Tako da želim odmah unapred da naglasim, ovo je vrlo subjektivna lista, sa izuzetno objektivnim i probranim kvalitetom. Verovatno se mnogi pitaju zašto…

Zato što se neki od parfema na ovoj listi smatraju parfemskim blagom u današnje vreme, zato što samo većinom pravi parfemski entuzijasti razumeju njihov kvalitet i vrednost kao kreacije…zato što na ovoj listi nema lažnog sjaja, nema zlatnih poluga, nema lažnih nepobedivih bogova, nema erosa, invictusa, kodova, miliona, vipova, lažnih ultra sintetičnih-plastično žvakastih popularnih best selera, koji su najniža lestivica kvaliteta (ili bolje da kažem nekvaliteta) na kojoj su se čak i najveće kuće odrekle svojih mirisnih ideala, a nekada su smatrane hramovima parfimerstva.

Na ovoj listi nema lažnih, odglumljenih parfemskih orgazama, zašećernih toaletnih vodica,  već samo prave stvari!

 

5. Dior Fahrenheit 

Jedan od najboljih muških parfema svih vremena! Jedan jedini Fahrenheit. Miris nafte, kožih čizama, Iso E super molekula kojima se pripisuju feromonska svojstva i još mnogo toga. Parfemsko oličenje muškosti, zrelosti i snage. Posle trideset godina i dalje odoleva rubu vremena i podiže lestvice kada su parfemski kriterijumi za muške parfeme u pitanju.

 

4. Gucci Pour Homme 

Jedan od najkvalitetnijih, ako ne i najkvalitetniji i najkompleksniji od svih drvenkastih parfema dizajn klase, pa čak i ravnopravan sa niche parfemima na bazi kedra, začina, ambre i tamjana. Nisam naišao na kreaciju koja može da se nosi rame uz rame sa njime u ovom, meni omiljenom, parfemskom žanru.

 

 

3. Amouage Dia

Dia nije najbolji Amouage, ali je to onaj parfem u kome sam pronašao sebe. Savršen miris za moj parfemski ukus i time sam zavšio svoju potragu za savršenim parfemom pre nekoliko godina, iako to mnogi smatraju kao nemoguću misiju. Pitate se onda kako je tek na trećem mestu…možda tome ide u prilog da se parfemska avantura nikad ne završava, ali naredna dva parfema su nešto što je zaista posebno, nešto u čemu istinski uživam i ushićeno očekujem svaki molekul koji dopre do mog nosa…

 

 

2. YSL M7

Kažu da je najbolji Tom Fordov potez, dok je bio kreativni direktor Yves Saint Laurent kuće, odluka da ovaj parfem ugleda svetlost dana. I slažem se sa time, hvala mu Tomu na tome. Približio je luskuzni, egzotični, smolasto-dimast i lepljiv miris orijenta, delimično animalne ambre i agarwood-a (smole oud) prosečnom evropskom nosu. Oud je u M7 izvornom izdanju zaista kvalitetan, ali hoću da dodam da ambru, na ovako visokom  nivou nisam osetio nikada, ni u jednom dizajnerskom parfemu.

 

 

M7 ima neprocenjivu vrednost u parfemskom hobiju, kako za sve entuzijaste tako i za moje olfaktivne receptore…ako se pitate u koji parfem vredi investirati kao u zlato, onda je to definitivno ovaj…ima težinu dobitka sedmice na Lotu u našem svetu.

 

 

1. Frederic Malle Musc Ravageur

Kada je u pitanju F. Malle kuća, govorimo o čoveku koji organizovao „All Star“ parfemsku utakmicu, okupio najveće, najbolje i najkreativnije noseve sveta, dao im najkvalitetnije sastojke i sirove materijale, kao i neograničen budžet da odigraju egzibicionu utakmicu u njegovoj laboratoriji.

Rezultat je ova moćna, ali strogo kontrolisana mošusna zverka, koja je dugo godina moj broj 1. kada su zimski parfemi u pitanju.

Animalan, začinjen, topao i kremast…u pitanju je parfem koji sa samo dva spreja ispunjava čitave prostorije na -20 C.

Musc Ravageur je nešto što mora da se doživi, parfem sa kojim se stopi određeni tip kože, a ja kao lovac na divlje parfemske zveri ljubomorno čuvam poslednje kapi izvorne verzije iz 2000-te godine, koja je daleko animalnija od današnje „pripitomljenje“ reformulacije.

 

 

Leave a Reply