ManceraPierre MontaleRecenzija

Najbolji moderni zavodnik?

Mancera Cedrat BoiseOK, pričali smo malo o Montale-u, a pričali smo i o nekim muškim parfemima za koje ja dobijam najviše komplimenata. Ubedljivi pobednik na toj listi je Mancera Cedrat Boise. Da li je ovaj miris zaista toliko dobar? Šta znam, lično imam i parfema koji su meni draži, ali broj komplimenata se ovom parfemu ne može osporiti. Mancera danas ima bezbroj parfema, a ovaj i još po neki su pogodak u centar mete. Jednostavno, sve je leglo i megahit je tu. Ono što je prednost ovog parfema je njegova retka pojava na ulici, a i generalno na internetu. Jednostavno Creed Aventus je daleko izvikaniji. Svakako, Aventus je mnogo lakši za nošenje i realno je bolji, ali ako bi se pitao suprotni pol, za mene je Mancera lestvica iznad Aventusa.

Osnovni detalji

Godina: 2011

Parfimer: Pierre Montale

Note parfema:

Gornje note: Bergamot, limun, ribizla, začini

Srednje note: Voćne note, jasmin, pačuli

Donje note: Sandalovina, kedar, koža, mahovina, mošus, vanila

Grupa: Citrusni aromatični

Pakovanje i boca

Mancera Cedrat BoiseAko ste videli kutiju Montale-a i priču oko te kuće, onda ste gotovo videli i Manceru. Kutija je praktično istog kvaliteta, po meni jadna. Ni malo truda oko kutije. Uglavnom su ofarbane u crno, sa belim delom gde je ime parfema.

Kada otvorite kutiju, videćete da je boca u vrećici od nekog čudnog materijala, rekao bih neka imitacija kože. Kod Montale-a je to bila neka vrećica od sintetičkih materijala. Dakle, malo više truda je ovde uloženo.

Bočica je svakako bolja nego kod Montale-a, jer je u pitanju staklo, dok je kod Montale-a lim. Ono na šta treba da obratite pažnju, čep se skida odvrtanjem a ne jednostavno povlačenjem na gore.

Konačno, sprejer je dobar i baca dosta tečnosti

Miris

Mancera Cedrat BoiseA sada ono glavno. Kada sam se prvo zainteresovao za ovaj parfem, pročitao sam komentare da ga porede dosta sa samim kraljem/carem – Creed Aventusom. Parfem je izašao godinu dana nakon Creed-ovog megahita, pa samim tim su mogli malo da pokupe ideju. I da, u prvih par minuta dok su citrusi na udaru, ovaj parfem ima nekih dodarnih tačaka sa Creed-ovim izdanjem.

Otvara se parfem sa dosta citrusa – limun i bergamot, kao i ribizla koja će se osećati do kraja ovog parfema. Začina ako ima, ja ih nešto i ne osećam. Šta više, osete se tu i raznorazne voće note. Malo usiljeno i sintetički, ali ko te pita. Ono što je pak važno istaći, veći broj Mancera parfema iz tog perioda ima slično otvaranje, a možda najsličnije otvaranje ima Sand Aoud.

Dakle, već posle pet minuta se iz sredine osete te voćne note. Teško je tu prepoznati koje su note u pitanju, ali to je kao neki sok od nekog tropskog voća. Ako ste nekada bili u arapskim zemljama, oni često imaju takve sokove u ponudi. Mix svega, ne znate ni šta ima praktično.

Kreće nakon 10-15 minuta da se oseća i sandalovina i kedar, ali ja bih rekao da je to gotovo izvesno Iso E Super, čuvena sintetička komponenta koja se obilato koristi u muškim parfemima. I da, i ovde je posledica da parfem nećete osećati nakon izvesnog vremena.

Konačno, nakon 20 minuta lagano uplivava i koža koja vremenom postaje sve jača i jača. Tako dobijate neki čudan miks voća, kože, limuna i drvenih nota. Ova koža vremenom postane dosta jaka, pa muškarci imaju odbojnost prema ovom parfemu jer ume da muči i opterećuje. Jednostavno, uživanje je mnogo manje nego kod Aventusa gde je sve ispeglano i na mestu. Ali opet, ako se dame pitaju, Mancera je iznad Aventusa.

Performanse

Više nego dobre su performance Mancera Cedrat Boise. Parfem traje sigurno 8 sati, ako ne i više. Prva 3-4 sata projekcija je nenormalna. Trag je nenormalan. Ulazak u sobu jednostavno znači da će parfem svi osetiti na 5 metara od vas. Jedina mana ovde je višak odeće koji može malo ubiti performanse ovom parfemu. Zato možda zima i veliki minusi nisu dobri za ovaj parfem. Za sve ostalo, neće vas izneveriti.

Prilike za nošenje

Pa recimo da je ovo jedan univerzalac, za sve prilike, samo treba biti oprezan na sprejeru. Bez preterivanja. Par sprejeva više, i lagano gušite i sebe i okolinu. Svakako, ovo je odličan parfem za izlaske na proleće, leto i jesen.

Komplimenti

Tajno oružje moje kolekcije. Nema dalje. Mnogima sam već ispričao, ali prvi put kad sam nosio parfem ovde  u Beogradu na poslu, i ujutru obično deo ekipe pije kafu u ogromnoj prostoriji. Ja dolazim na posao sa zakašnjenjem, i ulazim u prostoriju gde se kafeniše i odjednom komentari ženskog dela ‘Miloše, odlično mirišeš, koji je to parfem?’ Čak mi je odmah traženo da im nabavim parfem za njihove jače polovine. Sreća, sada je ovaj parfem dostupniji i može se kupiti u Beogradu..

I da, svaki put kada nosim ovaj parfem, komplimenti pljušte.

Gde kupiti

Ovaj parfem od pre par meseci možete kupiti u Beogradu u art/niche parfimeriji L’Atelier Perfumes.

Оставите одговор