CreedOlivier Creed Sixth Generation

Znate li kako mirišu glumci u Hollywood-u?

 

Michael DouglasPrinc Čarls i Kamila

Znate li šta je zajedničko za Majkl Daglasa i princa Čarlsa? Creed Green Irish Tweed (GIT). Znate li koji je miris najpopularniji među glumcima u Hollywood-u? Creed Green Irish Tweed (skraćeno GIT)Ovo je miris koji je Luca Turin jako dugo držao u listi 5 najboljih, ali ga je vremenom zamenio sa Davidoff Cool Water jer imaju sličnosti, s tim što su performanse Davidoff parfema danas loše, a sam parfem deluje dosta veštački.

Creed je kuća o kojoj sam u početku imao prilično loše mišljenje, tipičan balkanski hejt prema svemu što je uspešno. Kuća koja je navodno jedna od najstarijih, osnovana u Londonu, a zatim pre par vekova preseljena u Pariz i danas sa sedištem u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića u Parizu (da, ulica koja nosi ime po našem kralju ‘Osloboditelju’). To je kuća koja navodno pravi parfeme za kraljeve i careve, čak i u današnjem dobu kada je njihov značaj mnogo manji, ali opet dovoljan da ovoj kući da na značaju.

No, kako vreme prolazi, polako moje vrednovanje ove kuće raste jer oni prave univerzalne, prozračne, nosive parfeme, parfeme koji ne guše i ne stvaraju mučninu.

Osnovni detalji:

Godina: 1985

Parfimer: Olivier Creed Sixth Generation

Note parfema:

Gornje note:Limun, verbena i nana

Srednje note. List ljubičice

Bazne note: Iris iz Firence, sandalovina i ambergris

Tip parfema: Drveni cvetni mošusni

 

Pakovanje i boca

Ovde ću komentarisati manja pakovanja, tj pakovanja do 120ml. Veća pakovanja su neka druga priča.

Creed ne bi bio Creed da ne fura svoju priču. Kada kupite Creed parfem u pakovanjima od 120ml (a sada dostupne i boce od 100ml), dobijete parfem koji nije upakovan u celofan!!! Da da, dobro ste pročitali. Verovatno ćete pomisliti da je onda kopiranje lako. Moguće da je tako, ali Creed to ne zanima. Boca se nalazi praktično u kutiji koja odgovara običnom dizajneru, no ipak je reljefni karton u pitanju, a tu je i klasična mini brošura koja je tu radi marketinga koja kaže da Creed nabavlja samo kvalitetne prirodne arome za svoje parfeme- da li je to tako, samo laboratorija može da utvrdi.

Boca od 120ml je meni odlična. Neprovidna, tamna, neka nijansa između indigo plave i crne.

Ono što smara na svakoj Creed boci je čep. On je nekako labavo postavljen, očekujete da će svako malo da ispadne. Zaista jadno za parfeme u ovom cenovnom rangu.

Konačno, sprejer je nešto najbolje na Creed bocama. Izbacuje dosta tečnosti, mada ne raspršuje kao Royal Oud iste kuće.

 

Miris

Pre nego što probate ovaj parfem, mnogi će vam reći da je Davidoff Cool Water dostojna zamena. Šta znam, ima dosta dodirnih tačaka i dosta sličnosti, ali iole istreniraniji nos će uvideti razliku.

Nije ovo neki miris koji ima neko veliko razvijanje, koji se menja svako malo. Naprotiv, na meni ostaje isti skoro od otvaranja.

A otvaranje je prilično zeleno. Ogromna doza verbene, sa umerenom dozom irisa i neprimetnim limunom. Ne očekujte ovde sveže citrusno otvaranje, već otvaranje koje podseća na jaku notu mokre planinske trave. Brzo se to zelenilo nastavi sa listom ljubičice dajući kompoziciji još zeleniji ton. I to tako traje satima. Inače, po meni, ovo je jedan od najtrajnijih Creed parfema. Traje sigurno 8 sati uz odličnu projekciju.

Tek nakon nekoliko sati kreće prepoznatljiva Creed baza koju čini ambergris, dajući blagu dozu slanoće i nešto malo sandalovine, ali baš malu. Creed će sigurno reći da je ovo Mysore sandalovina, no oni su je stavili umereno da ne krene da izbija sintetika jer Mysore sandalovina već dugo nije dostupna.

Inače, ovo je miris koji je je Luca Turin originalno stavio u Top 5 mirisa, ali verovatno iz razloga što vlasnici kuće Creed prave sprdnju sa njim, on ga je zamenio sa Davidoff Cool Water.

Performanse

Imao sam i imam više Creed parfema u kolekciji i mogu reći da je ovaj parfem sa najboljim performansama u toj kući. Traje bar 8 sati uz odličnu projekciju i odličan trag, Sigurno je bar 4-5 sati projekcija na dohvat ruke, a kasnije se smiri.

Prilike za nošenje

Jedan od onih univeralnih mirisa. No, s obzirom na ime, adekvatna primena bi bila neko kišno proleće, no to ne mora da bude glavna vodilja. Ja ga nosim uvek, bilo leti, bilo zimi, bilo u proleće, bilo u jesen. Odličan parfem za kancelariju, ne opterećuje i ne smara. A što je važnije, može i za svečanije prilike i za opuštenu varijantu. Savršen univerzalac, ako nemate neki jeftiniju varijantu 🙂

Komplimenti

Komplimenti sasvim dobri. Nisu savršeni, ali su dobri jer će vam devojke reći da mirišete muški, čisto i odlučno, sveže i resko.

Mane

Pored čepa, najveća mana je cena, ali dobro, u pitanju je niche kuća sa velikim imenom. Na žalost, još uvek čekamo da se ova kuća pojavi u Srbiji

Оставите одговор