MontalePierre MontaleRecenzijaMontale Oudmazing

Zabranjeno voće

Montale OudmazingOdličan ženski parfem iz kuće Montale. Da, dobro ste pročitali, ŽENSKI. Parfem je svuda svrstan u unisex mirise, ali ovo može da iznese samo muškarac koji je izuzetno siguran u sebe i želi na kartu parfema da zavodi žene.

Ako niste do sada čuli za kuću Montale, radi se o jednoj prilično tajnovitoj kući. Naime, kuću vodi parfimer pod imenom Pierre Montale. Da li mu je to pravo ime, niko ne zna. Čovek kaže da je radio dugo na bliskom istoku, pravio parfeme za raznorazne arapske prinčeve, kraljeve i sultane, a onda je rešio da ponudi istu priču na globalnom nivou. Ono što je glavna odlika ove kuće – megalomanske performanse parfema. Da, ako uzmete sada i poredite Montale parfeme sa parfemima bilo koje kuće, Montale će ih potući do nogu. Bila bi to borba Davida i Golijata. Naravno, kupci su lako našli manu – boca. Boca Montale parfema je meni jako zanimljiva, ali opet za niche prilično jadna. Bukvalno se parfem pakuje u limenu bocu, poput konzerve. Kad uzmete bocu u ruku, pomislićete da vas je neko prevario jer je lagana kao pero. Onda se odjednom pojavila kuća Mancera koju vodi parfimer Pierre Mancera 🙂 Mancera je u startu imala mnogo ozbiljnije boce, staklene i nije izbacivala u startu puno parfema, nasuprot Montale-u koji je štancao i do 10 mirisa godišnje. Ali onda pre jedno 2-3 godine, konačno je misterija razrešena. Pierre Mancera ne postoji, već je to sve jedan isti čovek, Pierre Montale 🙂

Ako mene pitate, ja mislim da je Montale arapski kapital, ali je firma sa sedištem u Parizu.

To je bio nešto duži uvod o ovoj kući, a sada da malo pričamo o ovom fantastičnom ženskom mirisu.

Osnovni detalji

Montale OudmazingGodina: 2016

Note parfema:

Gornje note: Pomorandža, bergamot, oud, kruška, smokva

Srednje note: Egipatski jasmin, pačuli, koren irisa

Donje note: Vanila, koža, mošus, grožđe

Grupa: Orijentalni cvetni mošusni

Pakovanje i boca

Da se razumemo, Montale fura svoju priču. Boli njih uvo za bocu, njih interesuje samo da parfem bude dobar i da izbija oči. Kad izađe novi Montale, pitanje je samo koje boje će biti boca, plave, zelene, srebrne, žute, šarene, crne,… To je ujedno i stvar koja mene malo odbija od ove kuće. Imaju jako puno parfema, a svi su gotovo istog pakovanja. Obično volim da na parfem imam i vizuelno sećanje, a kod Montale parfema sve isto i još u ponudi imaju na desetine parfema. Isprobavanje bi zahtevalo večnost. Srećom, ovaj Oudmazing odskače od ponude jer je boca crna sa zlatnim natpisom.

Kutija je OK, a u kutiji je parfem u nekoj sintetičkoj vrećici. Sama boca je standardna Montale, limena, obojena u crno. Sprejer dobar, nemam zamerki.

Miris

Montale OudmazingOsim ako niste novi u priči, sigurno ste čuli za tu notu OUD (agar). Neki drugi put ću pričati o toj danas izuzetno skupoj mirisnoj komponenti, ali treba da znate da ovde ima samo mali dodir. Dakle, ovo nije klasični parfem sa mirisom oud-a i zato ga nemojte odbacivati u startu. Iskreno, ne znam zašto se Montale odlučio za to ime.

Kako miriše ovaj parfem zapravo? Pa kao da ste uzeli nekoliko mega hitova, Coco Mademoiselle od Chanel-a, La Nuit Tresor od Lancome, La vie est belle od Lancome i YSL Black Opium, pomešali ih, malo nešto promenili i to je to.

U otvaranju se jasno osete kruška i sočna sveža smokva, uz mrvicu oud-a koji je naravno sintetički i daje taj blago plastični štih koji pomalo štipa, ali ništa strašno. Nema tu onog dominantnog medicinskog oud-a kakav je u drugim Montale parfemima. I sve to jako i udarnički, pršti na sve strane 🙂 I naravno, izrazito ženstveno. Nema tu ni M od muškosti, ni U od unisex. Klasičan dominantan ženski miris, za tzv signature i ostavljanje jasnog znaka da ste bili u prostoriji.

Montale OudmazingPosle jedno 20 minuta, smiruje se kruška, smokva i dalje ostaje jaka, ali se javljaju u naznakama pačuli i dosta korena irisa. Dobija parfem u ovom delu onaj izraziti šminkerski osećaj. Baš kao torba sa teškom šminkom. No, nije to onaj užegli osećaj kao što je muški Dior Homme Intense, već je ovde ipak lepše urađen jer ima dosta smokve pa je lepa kombinacija. Ova faza traje sigurno do sat vremena, a možda čak i duže

Konačno, kreće poslednja faza mirisa na mojoj koži u kojoj se ističu slatke note vanile i grožđa sa malo zadimljene kože. U toj fazi, i dalje se oseti smokva, kao i koren irisa. Ovo je faza u kojoj bi se eventualno u nekim malim crtama moglo reći da je u pitanju unisex parfem jer se oseti koža, ali ja ga i dalje vidim kao ženskog.

Performanse

Sa ovom kućom nema greške. Takav je i ovaj parfem. Od starta je izuzetno jak, radijalan, ispunjava prostoriju u kojoj ste. Jačina koja opija i ubija istovremeno. Smiri se nakon par sati, ali da se primiri do kože treba nekih 8 sati sigurno. Trajanje parfema sigurno do 24 sata, a na odeći može trajati i danima. Vodite računa o aplikaciji, tj koliko puta ćete prsnuti parfem. Za posao,  više od jedne aplikacije nikako.

Prilike za nošenje

Montale OudmazingOvo je definitivno parfem za izlaske i otvorene prostore, kad želite da ostavite upečatljiv dojam. Zbog svoje jačine i mirisne kompozicije, može delovati i pomalo ‘bitchy‘. Svakako je izuzetno zavodljiv i muškarci neće biti ravnodušni.

Komplimenti

Ovo je parfem koji je kupljen na slepo. Po komentarima sam očekivao unisex parfem, no ovo je definitivno ženski parfem i iz tog razloga ga nisam nosio, niti mogu da pričam o komplimentima. Moja lepša polovina ne voli ovako jake i slatke parfeme, ali definitivno bih razmišljao o ženskoj osobi koja ga nosi jer je toliko dobar.

Mane

Svetu se ne može ugoditi. Kad je parfem slab, to je mana. Sada, kad je parfem prejak, i to je mana. E ovaj parfem je prejak, kao i većina parfema kuće Montale. Za cenu ne bih mogao da kažem da je preterano velika, jer je oko 120e za 100ml a to je cena dobrog dela dizajnera. Pošto ovde dobijate izuzetno jak parfem, sigurno je da će biti trajan.

Gde kupiti?

U Beogradu, ovaj parfem možete kupiti u parfimeriji L’Atelier.

Leave a Reply