Profumum RomaRecenzijaProfumum Roma Santalum

Italijanski romantik

Profumum Roma je italijanska kuća sa sedištem u Rimu, naravno. U pitanju je porodični biznis. Dobar deo mirisa im se zove po noti koja dominira u parfemu. Tako je i ovde slučaj, kompozicija se vrti oko sandalovine. Ovo je recenzija sa parfem Profumum Roma Santalum

 

 

 

Osnovni detalji

Godina: 2003

Note parfema: 

Sandalovina, smirna (miro) I začini

 

Pakovanje i boca

Profumum Roma SantalumU niche priči o parfemima, previše čest je slučaj da jedna kuća ima univerzalnu bocu i da su praktično svi parfemi zapakovani u tu bocu samo je natpis drugi. Ovo ume da zasmeta kada krenete da istražujete mirise neke kuće. Profumum Roma je jedna od takvih kuća. Kad vidite parfeme naslagane na polici, zapitate se odakle da krenete.

Parfem je lepo zapakovan, u tvrdoj beloj kutiji sa crnim stranama.

Kada podignete gornji deo kutije, videćete kratku brošuru, pa jedan sloj sunđera. Ispod toga se nalazi bočica sa čepom. Inicijalno, sprejer nije stavljen na bocu, već se sprejer nalazi posebno u pakovanju.

Profumum Roma pored toga nudi i mali levak, kao i roll-on bočicu. Pitate se zašto je to tako? Odgovor je jednostavan – parfemi ove kuće su izuzetne koncentracije, kažu navodno da je koncentracija parfema čak i 40%. To vam onda govori da je u pitanju izuzetno uljani parfem i da je jasno da se može nanositi i putem roll-on-a kada ste na putu i ne želite da nosite celu bocu sa sobom.

U svakom slučaju, ovo je pravi niche miris, ozbiljan italijanski dizajn je tu, a i kvalitet tečnosti donekle opravdava cenu.

Miris

Profumum Roma SantalumŠto se tiče samog mirisa, nema ovde puno filozofije. Notna piramida kaže da ovde imaju svega tri note, mada ne kažu koji su začini u pitanju.

Parfem se otvara relativno sveže. Kao da je tu neki citrus, limun ili bergamot, no možda je u pitanju đumbir potpomognut biberom.

Brzo se taj osećaj svežine pretvori u slatkoću kojom dominiraju  aromatičnost smirne (miro), slatkoća sandalovina i praškast cimet. Moram da istaknem da ja sandalovinu osećam daleko manje od smirne. U suprotnom, sandalovina bi dala neprijatnu dozu slatkoće, možda čak i sintetički osećaj jer sandalovina je danas uglavnom sintetička nota. Moram istaći da je ovde u pitanju test nove verzije gde je tečnost providna. Kažu da je starija verzija bila sa dominantnijom notom sandalovine.

Sve ovo daje jednu dozu fine italijanske elegancije, jer je to suština kuće Profumum Roma. Jednostavni, elegantni, ali i jaki mirisi. Mada, ima tu i izuzetaka čisto da pokažu da imaju hrabrosti.

Performanse

Profumum Roma Santalum na žalost nosi epitet najslabijeg parfema ove kuće. Da, dobro ste čuli, najslabijeg. Gotovo svaki parfem ove kuće ima trajnost bar 24 sata uz radijalnu projekciju. Ovaj nije takav. Ovaj je pripitomljena zver, koja traje maksimalno 8 sati. Projekcija je odlična prva dva sata,  a posle toga je nežna i bojažljiva.

Prilike za nošenje

Savršen miris za kancelariju i hladnije dane. Ne opterećuje, prijatan je, ne guši. A naravno, odličan je i za intimne prilike, kada ste nasamo sa voljenom osobom..

Komplimenti

Profumum Roma Santalum ima umerenu dozu komplimenata, baš kako treba. Nije magnet, ali svakako nije od onih koji će se ogaditi ljudima.

Mane

Profumum Roma SantalumSantalum, kao i većina parfema ove kuće ima prilično visoku cenu. Generalno, ovu cenu opravdava jaka parfemska koncetracija koja je na nivou Extrait de Parfum, no ovaj parfem je najslabijih performansi u ovoj kući i to mu može biti mana. Ali kako je sama nota izvanredna, verujem da će naći svoje ljubitelje, a ja ga obožavam jer su cimet i smirna note koje jako volim

Gde kupiti

U Beogradu, ovaj parfem možete kupiti u niche parfimeriji Metropoliten.

 

Оставите одговор