Francis KurkdjianTop Note Show by VlaxiTop Note Show by Vlaxi

Žan Pol Gotje je 1995. godine predstavio Le Male, koji je tokom godina postao jedan od najprepoznatljivijih muških parfema ikada, kako zbog interesantne bočice u obliku torza, tako i zbog samog mirisa. Kao nos koji potpisuje ovu kreaciju, Francis Kurkdjian je želeo da stvori jedan mladalački i moderan parfem, koji će pratiti trendove tadašnjeg vremena, međutim stvorio je vanvremenski miris, koji čak ni nakon više od dvadeset godina, koliko se prodaje na policama parfimerija, nije izašao iz mode.

Mnogi dizajneri, mnogi drugstore parfemi, pa čak i pojedine niche kreacije imaju prizvuk ovog parfema koji se još uvek bori sa konkurencijom, uprkos brojnim reformulacijama koje su se desile nakon raznih promena i izbacivanja sastojaka prema IFRA regulativama.

Popularni mornar je pravi primerak orijentalnih fužar parfema. U početku je vrlo intenzivan, glasan, aromatičan i oštar, dok se kasnije pretvori u punokrvnog orijentalca, teškaša sa dominacijom vanile i puderastih nota. Menta i lavanda su dominante note u otvaranju mirisne kompozicije i Le male zaista podseća na vrlo kvalitetnu penu za brijanje. Tada gotovo da ima rashlađujuć efekat kada se aplikuje na kožu. Međutim za veoma kratko vreme tu aromatičnost i oštrinu poremeti senzualna, topla, slatka i puderasta nota vanile, koja postaje najdominantniji sastojak koji ispunajva auru ovog parfema.

Neminovno je da je Le Male tokom godina prošao kroz nekoliko reformulacija i da sada više nije parfem koji je trajao gotovo 24 časa bez problema. Ne to nisu bili mitovi i legende, nekada su dizajnerski parfemi zaista imali takve performanse, jer sam imao nekoliko bočica ovog parfema iz različitih perioda i promene su bile uočljive. Moj utisak je kao da su tokom godina polako smanjivali intenzitet ovog parfema, kao volume na muzičkom uređaju i da je sa maksimuma, danas zvuk mirisnih nota smanjen na polovinu decibela. Možda je čak i više utišan na nečijoj koži, jer robusnost novijih formulacija zna da varira u zavisnosti od različitog pH kože.

Mnogi misle da je ispravno da se takvi šampioni poput JPG Le Male-a povuku na vreme, dok su još na vrhuncu slave pre nego što ih upropaste reformulacije, jer su svoj uspeh već odavno krunisali. Međutim, glasine kažu da je, od kako je Puig vlasnik licence za proizvodnju JPG parfema, Le Male vraćen na staru jačinu, iako to ne mogu da potvrdim, jer nisam još uvek probao ni jedan noviji batch. Ukoliko je to tačno, onda era jednog od heavyweight šampiona iz devedesetih godina još uvek nije završena i Le Male može da se vrati u šampionsku formu koja ga je krasila tokom čitave njegove karijere.

 

Оставите одговор