RecenzijaRoja DoveRoja Dove

Cherry coca-cola sa limunom

Znate li ko je jedini ‘master’ parfimerstva? Znate li ko je jedini čovek koji može jasno da prepozna oko 800 različitih parfema i da ih imenuje? To je Roja Dove. Da li je zaista master, i da li može da razazna 800 parfema, ostaje nam da mu verujemo, no balkanski mentalitet će baciti hejt i reći: nemoguće 🙂 Čovek je jako dugo radio sa najboljim parfimerima u kući Guerlain, a onda je rešio da krene dalje. Kako su Britanci puni love i želje da budu drugačiji, Roja Dove je pametno shvatio da danas svi muškarci mirišu isto (akvatično), da je došlo vreme da se to promeni i da je došlo njegovih 5 minuta.

Bilo kako bilo, vreme je da se upoznamo sa jednim odličnim zimskim mirisom kuće Roja Dove – Enigma Pour Homme. U americi, zbog zaštite imena, ovaj parfem je poznat i pod imenom Creation-E.

Osnovni detalji

Godina: 2013

Note parfema: 

Gornje note: Bergamot, neroli I biber

Srednje note: Jasmin, đumbir, duvan i konjak

Bazne note: Vanila, pačuli I benzoin

Kategorija: Orijentalni

Roja Dove EnigmaPakovanje i boca

Od samog početka bilo je jasno da Roja Dove ima znanje i mirise kakvi se retko viđaju danas, no pakovanje i boca su malo zaostajali i nisu pratili tu ekskluzivnost. Ovde na slici vidite staro EDP pakovanje, pakovanje koje nema fensi čep. Za kutiju bih rekao da pripada danas standardu u niche kategoriji, pa tako da mora da se pazi da dno kutije zajedno sa parfemom ne ispadne, a time i vaše pare odlete.

Bočica je lepa, lepo leži u ruci, jedino čep odudara, nekako jeftin, prozračna plastika. Slično Elie Saab Le Parfum, ali je Elie Saab parfem koji košta nekoliko puta manje.

No, shvatio je to i Rojin tim, pa je tako čep dobio novu verziju, i to kakvu – Swarovski kristali. E sad, ulazimo u priču, da li se tu preteruje i da li sad cena odlazi na prezentaciju a ne na sam parfem.

Sprejer savršen, raspršuje pravi oblak parfema i u rangu je Creed sprejera.

 

Roja Dove EnigmaMiris

Mnogi će vam reći da je ovo možda i najbolji uradak Roje u muškoj kategoriji.Ja ne mislim da je tako, ali mislim da je odličan parfem.

Enigma se otvara sveže, no to otvaranje je gotovo trenutno. Vrlo brzo tu kreću da dominiraju srednje note, koje će biti izražene do kraja.Pre svega, oseti se kvalitetna nota odstajalog konjaka, slatkoća i cherry sirup duvana i oštrina, svežina i ljutina đumbira. Kako najlakše opisati ovu kombinaciju – jednostavno, kao momenat kada otvarate svežu bocu cherry verzije coca-cole, sipate je u čašu, i dok CO2 jako isparava iz čaše, stavljate  oooooogromnu krišku limuna. Da li onda Roja Dove miriše jeftino? NE, NE i NE. Ovo itekako nije jeftin osećaj. Šta više, ovo je pravi miris za ozbiljne momke koji će prokljuviti sve namere i tajne suprotnog pola, kao što je lucidni matematičar Alan Tjuring razbio Hitlerovu mašinu za šifrovanje poruka pod imenom Enigma.

Ova faza sveže cherry cole potrajaće sigurno bar sat vremena.

Nakon toga, lagano uplivava vanilla i slatkoća i lepljivost benzoin smole. Činjenica da mnogi osete duvan i vanilu u ovoj fazi, rećiće vam da vam je lakše i jeftinije da uzmete Tom Ford Tobacco Vanille. Ja ne mislim da je tako. Tomica je jako gust i sladak miris, dok je kod Roje akcenat najviše na tom alkoholnom boozy vanilla efektu sa solidnom dozom svežine od đumbira. Enigma ostaje u tom fazonu do kraja, a kraj je tamo negde bar 12 sati nakon apliciranja.

Roja Dove Enigma

Performanse

Ovde je u pitanju EDP verzija. Parfem se pravi i u Extrait verziji. Imao sam prilike da probam i nju. Tu su nijanse u pitanju. Extrait je mnogo gušći sa izraženijim notama, ali isto tako slabije se odvaja od kože. S druge strane, ova EDP verzija je pun pogodak u svemu. Note su malo manje izražene, ali je zato projekcija sjajna. I Extrait i EDP verzija traju jako dugo, bar 12 sati.

Prilike za nošenje

Čim dođe doba godine kada je temperatura ispod 20 stepeni, parfem je idealan. Dovoljno topao da greje u hladnim danima, dovoljno svež da hladi u toplijim zimskim danima. Odličan za posao, odličan za sastanke, odličan sa samoću, odličan za druženja. Samo, treba biti umeren na sprejeru, jer u suprotnom, bićete ‘that perfume guy’. Na internetu su česti komentari da je ovo parfem za starije i ozbiljnije muškarce.

Komplimenti

Odlični, ne savršeni, ali odlični. Nema negativnih komentara, što je najbitnije. A pozitivnih ima jako puno.

Mane

Ako bih mu tražio manu, to je cena. Tokom godina, kako je Roja Dove postajao sve ekskluzivniji, cene su išle u nebo. Sa dobijanjem Swarovski čepova, cela priča je otišla predaleko.

Gde kupiti

U Srbiji, ovaj parfem možete naći u Metropoliten parfimeriji.

Оставите одговор